Acasă › Forums › Despre contractele de lucrari (inclusiv FIDIC) › Ordinul 915/2008 referitor la contractul de lucrari
- This topic has 27 replies, 9 voices, and was last updated 17 years, 1 month ago by
Ramona.
-
AuthorPosts
-
-
04/10/2008 at 06:42 #4298
Cristina
ParticipantCe puteţi să-mi spuneţi despre aceste modificări care apar la contractul de lucrări? Se referă la contractele de lucrări pe care le încheiem conform OUG34/2006? Urmează să apară un model de contract respectând modificările din acest ordin? Eu nefiind de formaţie jurist mi se pare foarte complicat. Este într-adevăr explicat ce trebuie scris la fiecare articol dar este greu de urmărit şi ar fi necesar un model.Urmează chiar să iniţiez o procedură de cerere de ofertă pentru achiziţia de lucrări de amenajare a unor parcuri din oraş şi nu ştiu dacă să iau vechiul model de contract din Ordinul 155/2006 sau trebuie făcute modificările după Ordinul 915/2008?
Ce puteţi să-mi spuneţi despre aceste modificări care apar la contractul de lucrări? Se referă la contractele de lucrări pe care le încheiem conform OUG34/2006? Urmează să apară un model de contract respectând modificările din acest ordin? Eu nefiind de formaţie jurist mi se pare foarte complicat. Este într-adevăr explicat ce trebuie scris la fiecare articol dar este greu de urmărit şi ar fi necesar un model.Urmează chiar să iniţiez o procedură de cerere de ofertă pentru achiziţia de lucrări de amenajare a unor parcuri din oraş şi nu ştiu dacă să iau vechiul model de contract din Ordinul 155/2006 sau trebuie făcute modificările după Ordinul 915/2008?
-
04/10/2008 at 11:58 #7159
admin
KeymasterModele din Ordinul 915/2008 sunt obligatorii pentru orice procedură de achiziţie publică de lucrări lansată după data de 01.07.2008. Eu am o formaţie juridică şi pot să afirm că şi pentru mine aceste modele sunt destul de încâlcite. Ele au fost traduse după procedurile FIDIC şi ca atare cuprind o sumedenie de referiri tehnice, FIDIC fiind o organizaţie a inginerilor.
Un lucru este însă în favoarea dumneavoastră în acest ordin – faptul că până la o valoare estimată de 5.000.000 euro fără TVA se aplică modelul simplificat de contract din anexa 3 la Ordinul 915/2008, ori cererea dumneavoastră de ofertă nu poate avea o valoare estimată mai mare de 500.000 euro conform art. 124 din OUG 34/2006.
În schimb, dacă pe viitor veţi avea de aplicat proceduri pentru achiziţia de lucrări cu o valoarea estimată peste 5.000.000 euro fără TVA vă recomand cu căldură consultarea unui inginer cu experienţă în derularea de contracte după regulile FIDIC.
Succes!-
04/10/2008 at 19:42 #7160
Cristina
ParticipantSincer vă spun că şi modelul simplificat este “complicat”.Dacă tot au făcut modificările chiar nu au de gând să ne facă un model de contract de lucrări?Majoritatea celor care lucrează în achiziţii trebuie să facă, de cele mai multe ori, toata procedura de la invitaţie şi până la semnarea contractului.Apoi prin legislaţie suntem obligaţi să facem procedurile on-line când la momentul de faţă sunt puţini operatori economici înscrişi pe SEAP. Cei de la juridic iau la cunoştinţă de ultimele modificări, ridica din umeri şi având în vedere că este vorba de achiziţii lasă tot pe “omul” de la achiziţii să “isi pună mintea pe bigudiuri”.Ştiu ca fiecare autoritate contractantă ar trebui să aibă un compartiment pentru achiziţii publice dar de cele mai multe ori este o singura persoană care se ocupă de toate şi aceasta tot din cauza fondurilor salariale. Revenind la “oile mele” dacă veţi avea vreun model de contract de lucrări, pentru început cel simplificat, va rog să mi-l trimite-ţi.VĂ MULŢUMESC ANTICIPAT!
-
05/10/2008 at 08:32 #7161
admin
KeymasterRemarcile dumneavoastră sunt corecte, numai că în România dăm o lege (s.n. ordin, în acest caz) şi după aceea ne gândim cum îl vom aplica şi mai ales cu cine. Ştiu foarte bine situaţia fiindcă şi eu am lucrat în sectorul public, unde de multe ori compartimentul intern de achiziţii publice este o singură persoană fără pregătire de specialitate. De altfel, această persoană (s.n. expertul în achiziţii publice) nu poate fi totodată consilier juridic, inginer şi economist. De aceste trei specializări este nevoie cumulativ pentru a desfăşura în condiţii optime o procedură de atribuire a unui contract de lucrări. Din păcate, aceşti specialişti nu sunt disponibili în cazul celor mai multe instituţii publice (ex. şcoli, grădiniţe, primării de comună, etc.).
Referitor la modelul de contract de lucrări – NU există încă unul. Dacă va exista vi-l voi pune la dispoziţie!-
18/10/2008 at 17:29 #7169
anda.maxim
ParticipantNu e cazul sa apara un model. Treaba sta in felul urmator:
1. Conditiile contractuale generale (Anexa 1A, 2A, 3A)
2. Conditiile speciale (Anexa 1b, 2b, 3b)
3. Acordul contractual (anexa se gaseste la sfarsitul ordinului)
4. Anexa (e o fisa de date care se gaseste si ea catre sfarsitul ordinului)
+ liste de cantitati + planse, etc
toate acestea formeaza contractul. (vezi sub-clauza 1.1.1.1 din cond Speciale, respectiv anexa 2b)
Pt ca: 1. Toate clauzele contractuale pe care la inseram noi sau le luam din modelul de contract din lege devin astfel unice la nivel de tara si toti vom respecta aceste reguli – deci Conditiile Generale si speciale (Anexele la ord. 915/2008)
2. Celelalte date care apareau in contractele “obisnuite” – garantii, valoare, avans, termene, penalizari, etc etc, se vor gasi in aceasta Anexa de care spuneam mai sus
3. partile care apareau la inceputul ctractelor se vor regasi acum in Acordul Contractual.
In Concluzie, Contracul este: Acord contractual+Conditii Generale+Conditii speciale+Anexa+Liste de cantitati+planse, etc (vezi definitia contractului din ordinul in discutie).
Sigur ca legiuitorii nostri ar putea sa dea niste norme metodologice si un ghid, dar….poate mai incolo.
Cu respect, va urez succes!-
13/11/2008 at 08:14 #7210
admin
KeymasterTransmit pe listă rugămintea unei utilizatoare:
“Buna ziua,
desi am citit si studiat ghidul de utilizare a modelului de contract FIDIC
forma scurta, cu care in prezent lucrez, totusi am unele nelamuriri, drept
pentru care as dosri sa discut cu cineva care sa ma lamureasca in unele
chestiuni. Eventual as dori sa primesc, sub pastrarea anonimatului, desigur o
anexa *ca exemplu) completata de un alt utilizator al formei scurte, cu
datele pe care le-a folosit.
Multumesc mult”-
13/11/2008 at 17:20 #7216
anda.maxim
ParticipantAm lucrat si eu cu forma scurta. Voi raspunde cu placere utilizatoarei. Va rog sa imi dati adresa ei de mail sau mesaj privat.
-
14/11/2008 at 08:36 #7227
ovidius
Participantva dau io adresa mea de e-mail, in aceleasi scopuri caritabile, cu multumirile anticipative gestului dvs. : slimac_ovidiu@yahoo.com
-
14/12/2008 at 18:58 #7347
anda.maxim
ParticipantCe ne facem dragii mei cu beneficiarii care inca folosesc forma veche de contract? Zilele trecute am primit de la o primarie un contract dupa forma veche……..In cazul in care va face cineva un control, noi ca executant putem fi acuzati ca am semnat un astfel de contract? Sau vina o poarta doar autoritatea contractanta?
O alta problema………Un alt contract, tot o primarie, face o ciorba de legume amestecand Conditiile generale cu cele speciale (din forma scurta de contract). Este vorba de o lucrare mica, de drumuri cu durata de cateva zile. Titlul suna asa: Conditii generale si speciale. Si sunt puse acolo conditiile generale, nu chiar toate………si conditiile speciale sunt intercalate pe ici pe colo………Aceeasi intrebare ca mai sus: Cine va fi vinovat in cazul unui control? Putem fi noi de vina ca aexecutant ca am respectat cerintele lor din documentatia de licitatie? Eu nu-mi permit sa jignesc un beneficiar cu observatii…….dar ce e de facut?
Astept pareri…-
15/12/2008 at 10:27 #7348
admin
KeymasterCe faceţi dacă ştiţi că nu s-a respectat OUG 34/2006 atunci când s-a întocmit documentaţia de atribuire şi/sau pe parcursul procedurii de atribuire de către autoritatea contractantă şi vă aflaţi în postura de câştigător al procedurii? Refuzaţi să semnaţi contractul de achiziţie publică? Nu cred!
Nu puteţi fi traşi la răspundere pentru culpa/greşeala autorităţii contractante! În dreptul românesc există puţine cazuri de răspundere pentru fapta altuia şi acesta nu este unul dintre ele!
-
-
16/12/2008 at 10:28 #7350
iotaviorel
Participantam de realizat un contract de lucrari pina in 1500000 euro, va rog sa-mi transmiteti pe email daca se poate un model de contract(FIDIC) de lucrari: iotaviorel@yahoo.com
-
16/02/2009 at 14:47 #7476
ROPRIC
Participantdaca nu-i cu suparare trimiteti si la mine ropric@yahoo.com un model de contract (fidic) completat (strict cofidential) pentru constructii .Multumesc!
-
16/02/2009 at 18:08 #7478
anda.maxim
ParticipantStimate coleg,
Ar fi bine sa ne spui si noua ce fel de contract de tip Fidic doresti, ca sa te putem ajuta. Doar nu o sa trimitem trei modele :).Cu stima,
Anda.
-
-
-
-
09/12/2008 at 16:28 #7332
mari_p_mari
Participantati postat pe site-ul http://www.forumachizitii.ro faptul ca ati lucrat cu noile reglementari referitoare la contractul de lucrari :
(“Am lucrat si eu cu forma scurta. Voi raspunde cu placere utilizatoarei. Va rog sa imi dati adresa ei de mail sau mesaj privat.”)Imi puteti transmite pe mail un model de astfel de cotract?? Va multumesc .
Adresa mea de mail este:
mari_p_mari@yahoo.com -
16/12/2008 at 10:31 #7351
iotaviorel
Participantam de realizat un contract de lucrari pina in 1500000 euro, va rog sa-mi transmiteti pe email daca se poate un model de contract(FIDIC) de lucrari: iotaviorel@yahoo.com
-
02/03/2009 at 12:19 #7512
eleni
Participantbuna ..as dori si eu daca se poate, un model completat de contract fidic pentru constructii, forma scurta, multumesc anticipat.. ngr_lidia@yahoo.com
-
-
-
-
14/11/2008 at 16:08 #7237
Cristina
ParticipantAm abonament la publicatia “Achizitii publice”, editura RAABE, si sunt informata trimestrial de modificarile din legislatia achizitiilor. Aici este prezentat un model de contract de lucrari aparut dupa iulie 2008, si este acelasi contract de lucrari pe care il stim dar la articolul “Documentele contractului” apare acordul contractual care este de fapt forma prescurtata a contractului FIDIC.Ce puteti sa-mi spuneţi? Este bine asa sau vechiul contract de lucrari se elimina si se foloseste numai forma scurta a FIDIC-ului?
-
-
13/11/2008 at 15:18 #7211
ovidius
ParticipantSubscriu. Ar fi intr-adevar util sa vedem cum s-au gandit colegii nostrii sa aplice prevederile acestui FIDIC (indiferent de culoare).
Intrebarea mea ar fi ce se poate intampla in urma unui control al nu stiu carei autoritati in domeniu, care va vedea ca pana acuma am aplicat modelul de contract existent !?
-
-
-
18/10/2008 at 18:56 #7170
anda.maxim
ParticipantUitandu-ma pe sit-ul MF am gasit urmatorul ghid:
http://www.mefromania.ro/wps/portal, click aici, te uiti in stanga si click pe ghid!http://www.mefromania.ro/wps/portal/!ut/p/.cmd/cs/.ce/7_0_A/.s/7_0_1NVC/_s.7_0_A/7_0_1NVC;jsessionid=0000FSA0zOoj4GpXhmW6CHrN2Cp:10h8u03pu
Foarte util, are modele de anexe, de acorduri contractuale, explica si cum se utilizeaza, foarte bun.
Va urez succes!-
19/10/2008 at 07:09 #7171
admin
KeymasterLink-ul corect este cel de-al doilea (s.n. cel lung). Copiaţi link-ul într-o fereastră nouă şi veţi putea accesa infomaţia!
Mulţumim utilizatoarei noastre pentru informaţie! -
23/10/2008 at 19:46 #7179
Cristina
ParticipantVa rog sa-mi spuneţi ce este FIDIC roşu şi FIDIC galben.Când se folosesc?Multumesc!
-
24/10/2008 at 17:30 #7184
anda.maxim
ParticipantDupa cum vei vedea dc te vei uita atenta in ord. 915/2008 si in ghidul despre care s-a discutat si care este pe situl Min de Finante, vei intelege. Atunci cand lumea vorbeste despre FIDIC se refera la Conditii de contract pt. Constructii (FIDIC e prescurtarea de la Federaţia Internaţională a
Inginerilor Consultanţi -Fédération Internationale des Ingénieurs-Conseils) care sunt initiatorii sau “inventatorii” dc vrei , ai acestor conditii. Menirea conditiilor este impartialitatea. Si ar mai fi multe de spus, dar vom raspunde cand vom fi intrebati.
In concluzie: Fidic rosu=Anexa 1A la Ord. 915/2008=Conditii generale de contract pt constructii proiectate in cea mai mare parte de beneficiar
Fidic rosu=Anexa 2A la ord 915/2008=Conditii generale de contract pt constructii proiectate de antreprenor
Fidic verde = Anexa 3A la ord. 915/2008=Forma scurta de contract – Pe aceasta trebuie sa o stapanim foarte bine dc avem calitatea de Beneficiari/Autoritati Contractante pt. ca sunt rare contractele ce depasesc 5 mil euro, majoritatea sunt sub 5 mil euro.
Forma scurta/Fidic verde/Anexa 3A se poate folosi indiferent cine face proiectarea, pt contracte de durata relativ scurta si sub val. mentionata mai sus (5 mil euro) – citeste cu atentie in Ghid.
Eu fac parte din categoria Antreprenorilor, dar nu toti beneficiarii isi intocmesc contractele. La incredintarile directe, noi (antreprenorul) facem contractul….Asta nu e neaparat bine, dar ne ajuta sa studiem si sa invatam mai multe, poate intr-o zi vom fi si noi Benefiiari :).
Cu stima,
Anda.
-
-
-
23/10/2008 at 19:43 #7178
Cristina
ParticipantMulţumesc pentru link-ul indicat.Puteţi sa-mi mai spuneţi ce este FIDIC galben şi FIDIC roşu?
-
24/10/2008 at 17:11 #7183
anda.maxim
ParticipantDraga Cristina,
Fidic rosu – se foloseste pentru lucraile de constructii proiectate in cea mai mare parte de beneficiar
Fidic galben – se foloseste pt lucrarile proiectate de antreprenor
Pentru lucrarile pana in 5 mil euro putem folosi linistiti cartea verde (forma scurta). In forma scurta nu avem nici inginer, e numai Antreprenorul si beneficiarul.
Te rog sa nu eziti sa pui si alte intrebari, eu te voi ajuta cu tot ce stiu ca si eu am fost candva ajutata de altii.
Cu respect, va urez succes!-
27/10/2008 at 19:46 #7187
Cristina
ParticipantMultumesc pentru raspuns!
Recunosc ca am citit in “diagonala” ce era pe site-ul MF dar intradevar acolo gasesc explicat modul de intocmire a unui contract cu valoarea sub 5 milioane euro fara TVA.Va trebui sa il citesc cu atentie pentru ca anul viitor urmeaza sa demarez achizitia de lucrari pentru executia unui proiect de drumuri cu finantare europeana si a carui valoare este de 2 mil euro fara TVA.Daca voi avea neclaritati voi apela la tine cu siguranta.
Multumesc inca odata!
-
-
-
16/12/2008 at 13:17 #7352
admin
KeymasterAm văzut că există un interes crescut pentru modelele de contracte Fidic, mai ales forma scurtă. Propunerea mea este ca cei care au lucrat pe aşa ceva, decât să trimită e-mail-uri la toţi cei interesaţi să deschidă un nou subiect pe forum şi, în cadrul acestuia, să încarce ca ataşamente modele. Informaţia s-ar disemina mult mai uşor aşa! Vă mulţumesc!
-
07/04/2009 at 06:43 #7633
Ramona
ParticipantMa puteti ajuta si pe mine cu o forma scurta de contract FIDIC ? Adresa de e-mail este andrei_ramonaa@yahoo.com
Va multumesc anticipat!
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.